Een druk en onrustig gevoel in je hoofd – hoe kun je daar iets aan doen?

Is er sprake van onder- of juist overactieve hersenen?

Je kunt een druk hoofd krijgen wanneer je hersenen overactief zijn, maar ook wanneer ze te weinig actief zijn.

Heb je een druk hoofd en voel je je vaak onrustig? Bedenk voor jezelf dan welke stellingen het beste bij jou passen of juist niet. Dit geeft al een eerste indruk van hoe actief jouw hersenen zijn.

  1. Met regelmaat voel ik mij gespannen en zenuwachtig
  2. Als ik me probeer te concentreren verslapt mijn aandacht telkens
  3. Ik voel me vaak erg gejaagd
  4. Vaak droom ik weg als ik iets aan het doen ben
  5. Soms raak ik in paniek
  6. Ik voel me vooral warrig en chaotisch
  7. Ik wordt juist onrustig van koffie
  8. Een kop koffie helpt me concentreren
  9. ’s Nachts wordt ik regelmatig wakker
  10. Als ik eenmaal slaap word ik zelden wakker

Passen vooral de oneven stellingen 1, 3, 5, 7 en 9 bij je? De kans is aanwezig dat je onrustige hoofd samenhangt met overactieve hersenen. Passen de oneven stellingen 2, 4, 6, 8 en 10 meer bij je? Dan is er een kans dat bepaalde delen van jouw hersenen te weinig actief zijn, waardoor je moeite hebt om jezelf af te remmen en bij te sturen. Herken je je in beide soorten stellingen? Ook een combinatie van onder- en overactiviteit komt voor. In  deze blog wordt overactiviteit en onderactiviteit en de combinatie daarvan besproken.

Hoe zit dat eigenlijk bij kinderen?

Bij kinderen die aangeven dat het druk is in hun hoofd, is er bijna altijd sprake van onderactiviteit van bepaalde delen van de hersenen. Vooral de gebieden die voorin de hersenen zitten, spelen een heel belangrijke rol. Bij kinderen met concentratieproblemen of ADHD is dit bijvoorbeeld het geval.

Wat is een voor voordeel van het meten van je hersenen?

Als je meet wat je hersenen doen, is dat een preciezere manier om in beeld te brengen hoe druk of rustig de hersenen zijn. Met een QEEG-meting kan gekeken worden of er sprake is van onder- of overactiviteit die bij jouw klachten past. Een EEG-meting wordt meestal gebruikt in ziekenhuizen voor slaaponderzoek en onderzoek naar epilepsie. Maar door de EEG-meting om te zetten naar een QEEG-meting, kan er meer informatie naar voren komen. Bij ‘BMC de Vallei’ doen we deze metingen voor cliënten en mensen die meer inzicht willen krijgen in hun hersenen. Wanneer je beter begrijpt welke rol je hersenen spelen, kun je ook beter op zoek naar oplossingen.

Wat kun je zelf doen?

Als er sprake is van overactieve, drukke hersenen, is er vaak ook sprake van stress. Je kunt je rustiger gaan voelen door je bewust te worden van welke dingen jou spanning geven. Als je weet welke dingen je gespannen maken, helpt het om hier meer bij stil te staan en tijd te nemen om ook te ontspannen. Wandel bijvoorbeeld een rondje na een inspannende vergadering. Of plan een avond vrij voor een spannend examen. Rustiger ademhalen, ongeveer zes keer per minuut, kan ook helpen om de spanning te laten afnemen. Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.

Als er sprake is van een onderactiviteit in bepaalde hersengebieden, heeft het onrustige gevoel deels te maken met moeite om te concentreren en organiseren. Dan kan een dagelijkse planning maken zorgen voor meer rust in je hoofd. Zet alle taken, ook kleine, erop. Deel grote taken op in deeltaken. Probeer je aan de tijd te houden die je ervoor hebt gepland. Vergeet je de tijd vaak? Zet dan een wekker. De wekker kun je ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je eens per 30 minuten een korte pauze van vijf minuten kunt houden. Blijf tijdens deze pauze niet zitten, maar doe even iets anders. Zet de wekker ook in de pauze om te voorkomen dat de pauze uitloopt! Merk je dat je te onrustig wordt en je je niet meer prettig voelt? Doe dan een taak of activiteit waarbij je lichamelijk actief bent en even minder hoeft na te denken. Ga boodschappen doen, laat de hond uit of ga het gras maaien. Je zult merken dat je je daarna weer geconcentreerder en rustiger voelt. Voel je je te onrustig voor deze oplossing? Ga dan bij jezelf na of je moe bent. Als je erg moe bent, wordt de onrust erger. Je hersenen worden namelijk nog iets minder actief. Houd rekening met jouw eigen ritme op een dag, door bijvoorbeeld een actieve taak na de lunch te plannen en geen moeilijke taken in de namiddag te willen doen.

Je hersenen trainen

Een andere en eventueel aanvullende mogelijkheid is het trainen van je hersenen om actiever of juist rustiger te worden. Neurofeedback is een methode om dit te doen. Bij een training met neurofeedback leer je hoe je je eigen hersenactiviteit in de gewenste richting bijstuurt. Als je hersenactiviteit ervoor kan zorgen dat je je onrustig voelt, kun je je door het veranderen van je hersenactiviteit rustiger gaan voelen.

Tijdens een neurofeedbacktraining wordt je hersenactiviteit, gemeten met behulp van elektrodes, op de computer zichtbaar gemaakt. Doordat je dit op het ‘training’ scherm ziet en er feedback op kunt geven, leer je de hersenactiviteit langzaam bij te sturen. De training zorgt ervoor dat je er steeds beter in wordt. Uiteindelijk verandert de hersenactiviteit door de training telkens te herhalen en ga je je rustiger, meer ontspannen en meer geconcentreerd voelen.

Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze website bij het menu neurofeedback. Daarbij staat ook meer over een QEEG meting vermeld.

Voor vragen, neem contact op!

Heb je een vraag of een onderwerp waarover je meer wilt weten? Voor meer informatie bel 06-29031721 of 0317-619377 of mail naar [email protected]. Bij BMC de Vallei wordt de behandeling uitgevoerd door een neurofeedbackpsycholoog NIP.